Tíz évig tartó kényszerszünet után, 2015 májusában újra megnyílt a felújított és igényesen átalakított Miskolctapolcai Strandfürdő. A jelentős arányú zöldfelületi fejlesztést is tartalmazó strandépítés a Green City fenntarthatósági elveinek figyelembe vételével valósult meg, így ez lett Miskolc első akkreditált, azaz hivatalosan is minősített „zöld” beruházása.

Az élő természeti környezet, az ökoszisztéma számos értékes javat biztosít az ember számára: tisztítja a vizet, táplálja a talajt, oxigént termel és széndioxidot köt meg. Ezek olyan ingyenes, nagy hatással bíró „szolgáltatások”, amelyeket a városi zöldfelületek fenntarthatósága érdekében rendszerbe foglalva használnak fel a Green City típusú tervezés során.

A Miskolctapolcai Strandfürdő újjáépítése során ilyen, a Green City elvek mentén megfogalmazott fejlesztés történt: a meglévő környezetet igyekeztek a természeteshez lehető legközelebbi állapotában visszaállítani, illetve abban megőrizni.

Mi a Green City minősítés?

A zöld fenntarthatóság elvei szerint készülő beruházásokhoz kapcsolódik a Green City Akkreditáció, amelynek alapja a magyarországi Green City mozgalom kiterjesztését céljául tűző Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. által összeállított akkreditációs pontrendszer. Ez egy olyan gyakorlati dokumentum, amely útmutató a zöldfelületi rendszer tudományosan megalapozott fejlesztéséhez és fenntarthatóságához. A fenntartható fejlesztés tényleges teljesítését egy akkreditációs pecsét igazolja, amely adott esetben kiváló marketing eszköz a beruházás későbbi népszerűsítése alkalmával.

A Miskolctapolcai Strandfürdő fejlesztésének folyamatában a Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. folyamatosan részt vett: minősítette a terveket és a koncepciót, továbbá szakértői konzultációkkal, helyszíni szemlékkel és szaktanácsadással segítette a kivitelezési munkát. Az együttműködés eredményeként a strandfürdő megnyitásával egyidejűleg így megszületett a sikeres Green City minősítés is.

Mitől „zöld” a tapolcai strand?

A Miskolctapolcai Strandfürdő I. ütemének átfogó fejlesztésével 11 400 négyzetméternyi zöldfelület jött létre, amely a teljes strandterület fele. Megőrizték a növényzet kiemelkedő értékeinek számító koros platánfákat, és további növényzet telepítésével növelték a terület biológiai aktivitását. Új telepítésként jelent meg a fürdő területén 48 fa 8 féle fajból összeválogatva, 62 cserjefaj 2878 példánya, valamint 86 évelő faj 6259 példánya. A telepített növényfélék egy részét a terület őshonos flórájából választották ki, míg a többi a strand környezetében fellelhető fajokkal azonos, így megteremtődött a kapcsolatot a Tapolcára jellemző zöldfelületi rendszerrel.

A strandon található épületeket növényekkel futtatták be. Az így létrejövő zöldfalak a legmodernebb, biológiai aktivitást növelő technológiát képviselik, és segítik a zöld felületek további növelését. A strand növényzete így a számítások szerint hozzávetőlegesen 6500 kg oxigént termel és 5900 kg széndioxidot köt meg évente.

A Miskolctapolcai Strandfürdő beruházás példája annak a városfejlesztési stratégiának, amely a konkrét intézkedéseket a fenntarthatóság szempontjai szerint valósítja meg. A fürdő továbbfejlesztése ugyanezen elvek mentén folytatódik majd.

A megújult diósgyőri vár

Eseménynaptár

November 2018
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Egyéb információk

Ki olvas minket?

Oldalainkat 56 vendég és 0 tag böngészi