A Miskolc belvűros rehabilitációja (ÉMOP-3.1.2/C-2009-0001) projektnek 2014. július 21-én a városháza Dísztermében megtartott ünnepélyes zárórendezvényén,  Gutyán Gergely, a Norda Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte: a miskolci belváros rehabilitációja a legnagyobb projekt volt eddig a cég életében 2007-13 között. Az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) keretében 305 milliárd forint értékben támogattak programokat, ebből 88 milliárddal 635 településfejlesztési projektet. Utóbbiak eredménye 536 ezer emberhez ér el. Ezeken belül kapott 4,3 milliárd forint uniós támogatást a miskolci projekt.

A Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetője, Lengyel Katalin kiemelte: az 5,7 milliárd forint értékű beruházás, a sokrétű, összetett projekt megvalósítása nem sikerülhetett volna a partnerek konstruktív együttműködése nélkül. A 15 projektelem között voltak gazdasági, közlekedési, közszolgáltatási funkciót erősítő, illetve a közösségi tereket szolgálók is. A legnagyobb projektelem a városháza 2,1 milliárd forint értékű megújítása, bővítése volt, aminek hatását a városlakók leginkább az új, korszerű ügyfélszolgálati térben érzékelhetik, illetve abban, hogy egy épületbe költöztek össze a korábban szétszórt osztályok.

Megújultak főutcai épületek és a bennük található üzletek, elkészült a Patak utcai mélygarázs és fölötte új köztér alakult ki. Meghosszabbodott a Szinva-parti sétány, kiszélesítették a Malomszög utcát, térfigyelő kamerákat szereltek fel a történelmi Avason, megújultak zöldterületek és a Kossuth utcai református templom homlokzata is.

A jövő terveiről, illetve azok gondolati rendszeréről Kiss Gábor alpolgármester szólt. Mint mondta, a 2030-ig szóló koncepció és a 2020-ig tervező Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS) filozófiája annak mentén alakul ki, mely szerint Miskolc kiemelt fejlesztési térség. Egyike annak a 23 hazai nagyvárosnak, ami a kormány szándékai és a fejlesztések révén, gazdasági húzóerőként a környéke fejlődését is biztosítja majd. Miskolc 2020-ig megfogalmazott tervei között egyértelműen a gazdaság fejlesztése áll az első helyen. A Terület- és Település-fejlesztési Operatív Program keretében 33 milliárd forintot dedikáltak Miskolcnak, ehhez még 15-20 milliárdos gazdaságfejlesztési támogatással lehet számolni.
Az alpolgármester elmondta: a gazdaságfejlesztés három alappillére egy mega ipari park, ahol modern infrastruktúrát biztosítanak a beruházóknak, a megfelelő közlekedési kapcsolatok, és a képzett munkaerő.

Kiss Gábor fontos elemként emelte ki az épített környezet megújítását, a megváltozott korfa miatt mennyiségileg és minőségileg is megújítandó idősellátó rendszert, a Szinva egységes szemléletű, ökológiai folyosóként való kezelését. És kiemelte a megújuló energiák hasznosítását.
Végezetül kérte a város partnereit, az együttműködő cégeket, intézményeket, civil szervezeteket, mondják el véleményüket az ITS most zajló társadalmasítási szakaszában – a rendszerben vélemény nem veszhet el, viszont gazdagítja a város jövőképét, jövőjét.

A megújult diósgyőri vár

Eseménynaptár

November 2018
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Egyéb információk

Ki olvas minket?

Oldalainkat 51 vendég és 0 tag böngészi