Miskolc városa 2013-ban indította el a romos állapotában is vonzó műemlék felújítását. A berendezéssel együtt közel 1,2 milliárd forintból megvalósított, egyedülálló rekonstrukciós munkálatok során új, Közép-Európában egyedülálló attrakció született.

A palotaszárnyak - a nyugati szárnyat kivéve – két szint magasságig visszaépültek, helyiségeiben kiállításokat rendeztek be. A tornyok általános felújítást kaptak, illetve kilépő szintjük átépítésre került, az egyetlen kivétel a vár egykori romantikus hangulatát idéző délnyugati torony, melyet műemlékvédelmi okok miatt hagyták meg régi állapotában.
A saroktornyokat összekötő épületszárnyak is megújultak. Az északi palotaszárnyban újjáépült Közép-Európa legnagyobb, két hajóra osztott, lovagterme, ezt a helyiséget koncert- és konferenciahelyszínként szeretnék hasznosítani, illetve esküvők helyszínéül is szolgál majd.

A keleti szárny büszkesége a kétszintes, felszentelt, ökumenikus várkápolna. A déli palotaszárnyban újjászülettek a királynék lakótermei, bemutatótérként, kiszolgáló helyiségekkel támogatva az új funkciót. Az első szintig helyreállított nyugati szárny tetején kilátóterasz létesült.
Az északi kapun át elérhető várudvarban rekonstruálták az emeleti körfolyosóra vezető díszlépcsőket. A nyugati terasz alatt pedig az eredeti lépcsőn megközelíthető borospincében hangulatos borozó várja majd a vendégeket.

Az építési munkálatok befejezését a termek tartalommal való megtöltése követi. A földszinti terekben a középkori váréletet, a korabeli mesterségeket, a középkori konyhát és a vadászatot bemutató tematikus kiállításokon, tárlatokon vezetik végig a látogatókat. Az emeleti kiállítótermek a vár történetéről, a királynék életéről mesélnek. Hogy mindez még érdekesebb legyen, modern eszközök, interaktív elemek, játékos programok, korhű jelmezekbe bújt animátorok hívnak izgalmas időutazásra.
A várba egyéni és csoportos belépők egyaránt válthatók, illetve előre meghirdetett időpontokban vezetett túrák beindítását is tervezik.
Diósgyőr megújult várát szeptemberben a miskolci lakcímkártyával rendelkezők ingyenesen látogathatják.

A diósgyőri vár felújítása a Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése című program keretében valósult meg. A miskolci önkormányzat 2 milliárd 272 millió forintot nyert uniós és hazai pályázaton a 2 milliárd 714 millió forintos projektre, a fennmaradó 442 millió forintot önrészből biztosította. A projekt magában foglalja a 2013 szeptemberében átadott lillafüredi függőkert megszépítését, a vár felújítását, valamint a Lovagi tornák tere és a hozzá kapcsolódó Vásártér kialakítását is, amelyek 2015-re készülnek el. A turisztikai kínálatot szélesítheti a Várfürdő 2014–2020-as fejlesztési időszakban megvalósuló újjáépítése is.

A megújult diósgyőri vár

Eseménynaptár

November 2018
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Egyéb információk

Ki olvas minket?

Oldalainkat 31 vendég és 0 tag böngészi