A rendezvényt megnyitó Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezetője leszögezte: Miskolc zöld város kíván lenni. A fejlesztéseket – így többek között a Selyemréti Strandfürdő és a lillafüredi függőkert újjáépítését – is ezen elv mentén határozták meg. A Miskolctapolcai Strandfürdő pedig az első olyan beruházás volt a városban, ahol már a tervek és maga a beruházás is a Green City akkreditációs elvei szerint készültek el.

Kókai Péter, a MIHŐ Kft. projektmenedzsere kiemelte, Miskolc 2010-ben elfogadott energiastratégiájának megfelelően a környezetvédelem, a zöld energiák, a megújuló fenntarthatósági szempontok nagy szerepet játszottak a beruházások kiválasztásában és azok műszaki tartalmának összeállításában.

Az energetika legnagyobb léptékű beruházása a távhőszolgáltatáshoz kapcsolódó geotermikus rendszer kiépítése volt. Ezzel közel 50 százalékra sikerült emelni a megújuló energiák arányát a város távhőellátásában. Ezzel a lépéssel az Európai Unió által kitűzött célokat sikerül elérni. Már tavaly 32 ezer miskolci lakás csaknem 50 százalékban megújuló energiából kapta a hőenergiát. Ezzel több, mint 19 millió köbméter földgázt tudtak kiváltani, és csaknem 37 ezer tonna szén-dioxiddal került kevesebb a levegőbe. Még ennél is jobb eredményeket lehet azonban elérni, például ha az ipari parkok is zöldebbé válnak.

Miskolc a Green City mozgalom első magyarországi mintavárosa. Gulyás Ágnes, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa szerint a többi városnak is előbb utóbb követnie kell ezt a példát. Ma ugyanis úgy látják, hogy a klimatikus változások 20-25 év múlva sokkal nagyobb kihívások elé állítják a településeket.
Minél több zöld terület – ez lehet az egyik megoldás Somorjai-Tamássy Zsolt, a Zöldebb Városokért Nonprofit Kft. (Green City Hungary) ügyvezetője szerint. Ehhez a miskolciak is hozzá tudnak tenni, ezért indultak például a zöld homlokzat pályázatok is.

Mintegy kétszáz, hazánkban honos növényfaj, természetes csapadék-elvezetés és termálvíz-hasznosítás – Magyarország első ökostrandján mindent a Green City előírásainak megfelelően alakítottak ki. A végeredményt a szakemberek is elismerték a konferenciát követően a Miskolctapolcai Strandfürdőben tett látogatásuk alkalmával.

A megújult diósgyőri vár

Eseménynaptár

November 2018
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Egyéb információk

Ki olvas minket?

Oldalainkat 46 vendég és 0 tag böngészi